вторник, 12 август 2014 г.

Съвети за пътуване до Прага (2)

Вместо пътеводител за Прага - път, хотели, кръчми


Ако замисляте пътуване до Прага, трябва да решите следните задачи: как да пътувате, къде да се настаните и кои места да посетите, за да опитате местната бира и кухня. Моите отговори на тези въпроси, разбира се, са само препоръка и личен опит на човек, който повече от година живее в Прага. 


Как да пътувате


Разстоянието от София до Прага е приблизително 1300 км.

Пътуване със самолет – за съжаление вече няма директни low cost полети от София до Прага. Редовни директни полети по тази дестинация изпълнява Bulgaria Air.

Ако търсите по-ниска цена, имате избор между няколко възможности:
  1. полет от София до Виена и автобус от Виенското летище до Прага (препоръчвам автобусите на чешката Student Agency - има онлайн разписание и продажба на билети)
  2. полет с едно прекачване на Lufthansa или Austrian Airlines
  3. полети с нискотарифната Wizz Air през Милано Бергамо (тук има особености, вж. форума на magelanci.com)


Пътуване с автомобил – предпочитам този вариант, макар че отнема повече време. Обичам по-бавното пътуване, пейзажът бавно се променя, покривите на къщите стават по-стръмни, езиците се сменят, еспресото по бензиностанциите – също. Не гоня разписание, винаги откривам нови места, спирам по средата на пътя и продължавам нататък на следващия ден. Сигурно вече сте се досетили - полетите ме напрягат, пък и от самолети спомени нямам. :-)

За съставянето на маршрута препоръчвам сайта на viamichelin.com. И, да, GPS-ът е задължителен. Вярно е, че с питане и до Цариград се стига, но при пътуване в чужбина е по-добре да имате GPS.

От София до Прага маршрутът e: София - Ниш - Белград - Сегед - Будапеща - Братислава - Бърно - Прага. Най-добрите магистрали по пътя са в Унгария. Магистралата Бърно-Прага е в ремонт, който вероятно ще продължи и през 2015 г, в някои участъци движението е в една лента.

Ако само един от групата шофира, Унгария е най-подходящото място за почивка и преспиване, намира се почти по средата на пътя (напр. в този пансион в Буда, Будапеща - Villa Korall).

Освен разходите за гориво и застраховки, трябва да предвидите и пари за винетки (за Унгария, Словакия и Чехия), също и такси за магистралата в Сърбия.


Къде да спите


След като вече има booking.com, настаняването не би трябвало да е проблем. Цените са по-ниски от цените на рецепция (много туристи в България все още приемат с недоверие този факт). Почти винаги има по-евтини оферти (Value Deal - Изгодни оферти), но по-ниската цена върви с друго условие: ако възникне нещо непредвидено и пътуването се отложи, резервацията не може да бъде анулирана (или изобщо, или след определена дата).

Какво е важно, когато резервирате хотел през  booking.com? Трябва ли ви паркинг (понякога е необходима предварителна резервация), има ли безплатен интернет (в Чехия wi-fi не е толкова разпространен), какви са транспортните връзки до основните забележителности. Часовете за пристигане и напускане също трябва да се вземат предвид. Най-често в пансионите и апартаментите няма денонощна рецепция и настаняването е по-обстоятелствено. Четете внимателно отзивите на гостите, но преди всичко търсете обективните оценки – аз съм попадала на лоши коментари за хотел, от който съм била доволна.

За мен идеално съотношение цена-качество предлагат семейните пансиони, когато всичко е наред с обслужването. Почти винаги има възможност за безплатно паркиране, а това е важно, когато пътувате с кола. Понякога условията са като четиризведен хотел на цената на скъп хостел, посрещат ви като лични гости. Естествено винаги има риск обещаните условия да ги има само в рекламната брошура. Затова винаги пишете отзиви - положителни или отрицателни - това е вашият полезен ход да покажете отношение и да възстановите нарушената справедливост, ако случаят се окаже такъв. Обаче бъдете честни, не трупайте лоша карма. ;-)

(-) Обикновено настаняването е извън широкия център и трябва да предвидите време и средства за ежедневното пътуване до централните части и до основните туристически забележителности.

Наемането на апартамент за времето на престоя има други предимства - обикновено предлагането е в по-централни райони. Ако пътувате по-голяма група (4-7 души) и за по-дълго време (повече от 3 дни), това е вашият начин за бюджетно настаняване. Имате на разположение кухня и прибори, почти домашна обстановка.

(-) Има допълнителна такса за почистване, депозит за повреди или липси, предварително заплащане на услугата, често и сложен ритуал по получаване/предаване на ключа.

Предимството на хотелите с три звезди е сигурността, че ще получите стандартното хотелско настаняване – 24-часова рецепция, безплатни туристически карти и професионални съвети.

(-) Има големи разлики между хотелите с тази категория, когато избирате, трябва да се доверите на препоръки от други клиенти, на собствената си интуицията и да вярвате в късмета си.

Добър вариант са хотелите, които са част от известна верига – общо взето навсякъде се опитват да поддържат еднакъв стандарт и ако вече познавате условията на един хотел от веригата, може да сте сигурни, че ще получите същото обслужване и в друг техен хотел.

Ако държите да се глезите, търсете хотели с по-висока категория (4 и 5 звезди). Високата цена обикновено гарантира високо ниво на обслужване, допълнителни услуги и перфектно централно разположение, както обичат да казват агентите на недвижими имоти - на комуникативно място.

(-) Висока цена.

Моят съвет: Лично аз държа на добрата локация на хотела (или с добри транспортни връзки), практичните мебели и да има интернет (всъщност и закуската е добър бонус).

Ако сте в Прага на градски/културен туризъм, през повечето време ще бъдете навън, а когато сте в стаята, от значение са само самостоятелната баня и удобното легло (през лятото и климатикът). Внимавайте за типа баня – в по-евтините хотели (тип хостел) често има обща баня и тоалетна на етажа.

Забелязала съм, че хората са склонни да подбират много внимателно хотела си, а неглижират общата си програма – туристически маршрути, ресторанти, музеи. За такива случаи мой познат казва: "Какво значение има какъв точно е хотелът, все пак няма да го купуваш, само ще спиш няколко нощи там!"

Конкретно за Прага - добри хотели, удобни за градски туризъм, има в централните части Старе место, Мала страна, Нове место, но тук обикновено паркирането е проблематично. Друг вариант за настаняване са Вишехрад, Смихов, Винохради, Храдчани или Дейвице, макар че са по-отдалечени от туристическите забележителности. Напоследък рекламират Жижков като динамичен квартал, с многобройни кръчми и младежко население, но районът има и доста непривлекателни части.


Къде да се храните


Всичко, което ви трябва, ще откриете в Библията на туриста - TripAdvisor - съвети, снимки и препоръки от други туристи.

Все пак ще ви подскажа малко - препоръчвам няколко проверени места с чешка кухня, където качеството е по-високо от цените:
  1. U Zavěšenýho Kafe (The Hanging Cafe), Úvoz 6, Praha 1, кафене и ресторант (намира се близо до Пражкия храд, в края на улица Нерудова, по посока на Страховския манастир),
  2. U Parlamentu, Valentinska 8, Praha 1, ресторант (близо до станция Staroměstská, метро А)
  3. U Kroka, Vratislavova 12/28, Praha 1, семеен ресторант (под Вишехрад).


U Zavěšenýho Kafe ("При висящото кафе")


Вътре е сметалото, на което се записват висящите кафета ("висящо кафе" е онази хубава традиция да почерпиш непознат с кафе, т.е. да платиш предварително кафето на някой непознат, изпаднал в затруднение).


Сметалото с висящите кафета ("При висящото кафе")

За бирата се предполага, че в Прага навсякъде е добра. Тук пътеводител не е необходим, но за начало предлагам две типични бирарии:
  1. Hostinec U Černého vola ("При черния вол"), Loretánské náměstí 1, Praha 1 (в Храдчани, близо до Лорета)
  2. Pivnice U Zlatého tygra ("При златния тигър"), Husova 228/17, 110 00 Praha 1 (в Старе место, близо до улица "Карлова", по Кралския път).

И двете кръчми са автентични, с много истории и забележителни посетители. Имат постоянна клиентела, която винаги е с предимство пред туристите. Отегченият келнер да не ви заблуждава - бавното безразличие, с което ви обслужва, трябва да ви накара бързо да напуснете това място и никога повече да не се връщате. Туристите са търпени, но нежелани гости в светая светих на чешката бира. Обаче туристите вече са разкрили тази стратегия, само по-малодушните се предават.

Ако търсите стандартно туристическо обслужване, всяко популярно място ще задоволи интереса ви, напр. ресторантите с името на добрия войник Швейк - U Švejka ("При Швейк"), но не очаквайте там да има нещо автентично, освен бирата.

И още нещо, много туристи в Прага се оплакват, че сметките им са надписвани. Макар че аз нямам такъв опит, явно тази практика се прилага най-вече спрямо туристите, имайте едно наум. 



Още съвети за пътуване до Прага:
Съвети за пътуване до Прага (1) - транспорт, трансфер, такси
Съвети за пътуване до Прага (3) - маршрути и обща туристическа информация


Няма коментари:

Публикуване на коментар