четвъртък, 3 октомври 2013 г.

На панаир по чешки в Мелник, Чехия

Пътепис в снимки


На панаир като на панаир - три дни яли, пили и се веселили. Точно три дни продължава празникът на виното и края на гроздобера в Мелник, Чехия (http://www.vinobranimelnik.cz/). Пие се младо вино бурчак (burčák), което още не е вино, повече прилича на гроздов сок с начална степен на ферментация. Покрай бурчака се изяждат много наденички, печена шунка, туршия и задължителните в Чехия картофи. Децата се въртят на въртележки, стрелят с арбалет и настояват за още захарен памук и бонбони. Който има стока за продан, е тук.

Панаир като панаир, но чешки панаир, не е съвсем като нашия. Най-добре снимките да разкажат. Виж приликите и открий разликите!


Ето как изглежда панаирът по чешки. (Фотографиите са направени на 29.09.2013 г.)




информационна табела
Мелник, поглед отвисоко


Панаирът е завзел целия център на Мелник, настанил се е в малките улички на стария град и е подчинил всичко на своя ритъм. У нас, в България, сергиите и атракциите обикновено се разполагат на широка поляна, където няма да пречат на никого.


А ето защо точно в Мелник празнуват фестивала на виното и края на гроздобера.



Лозя над Вълтава и Елба (при Мелник, Чехия)


Веднага се забелязва, че в чешкия панаир има явна организация и нищо на става без предварителен план. Има отделени зони - търговска част, щандове за занаятчийски стоки, детски лунапарк, сцена за културни прояви. Както навсякъде и тук децата имат предимство.



Въртележка за най-смелите високо в небето

Въртележка за най-малките

Жива въртележка

Въртележка за по-големи деца

Блъскащи се колички

Стрелбище


В центъра (на най-видно място) са наредени щандовете за младо вино.



Опашка за младо вино бурчак (burčák)


Обърни внимание на стената - облепена е с прозрачно фолио, за да не бъде изцапана или повредена. Това върши по-добра работа от табелите с надпис "Пази стената!".



Това е бурчак


Бурчакът всъщност е шира - все още не е вино, но вече не е и просто гроздов сок. В България никой не продава шира, обикновено само производителите на домашно вино пият този междинен продукт.




Костюмирана двойка минава покрай щанд за бурчак


Това, което може да се яде с бира, става и с вино. Поне в Чехия е така.




Баварска наденичка с гарнитура

Чешко мезе

Споделен обяд


Следват сладките неща. Изненадващо много източни десерти.




Бяла халва (на чешки "турски мед")

Захарен памук (разбира се :-))


И нещо (почти) автентично чешко - тръделник, оригиналната рецепта произхожда от Трансилвания. Представлява сладкиш от тесто, оваляно в захар, бадеми и орехи, а на вид изглежда като сплескан геврек с дупка (вж. снимката по-долу).



Майстор на тръделник


След сладкишите идва ред на кафето. Турско кафе в джезве правят и в Чехия - повече за атракция (вж. костюма на кафеджията), иначе не е толкова разпространено.




Турско кафе в джезве


В обикновено кафене обичайното кафе е еспресо. Поднася се по типичния начин за бивша Австро-Унгария - с чаша вода върху метална табличка.




Кафе и сладкиш в сладкарница (малко встрани от панаира)

Музикална програма и публика в центъра на Мелник

Всъщност, ако сравняваме с българския панаир, най-голямата разлика е карнавалният елемент (ако пренебрегнем и естетическите разлики ;-)). Навсякъде срещаме костюмирани хора - рицари, принцеса, селски моми, турчин с фес (изобщо тук турската тема е широко застъпена, но по-скоро като романтична екзотика). Правят се възстановки на стари ритуали и минали исторически събития. Децата участват в нещо като мини рицарски турнири.


Деца стрелят с арбалет
Костюмиран мъж


Какво още можеш да си купиш от панаира? Избери си сувенир за спомен от Мелник!




Занаятчийската част на панаира

Дървени кукли

Кошници и панери

Кожени изделия

Бижута

Дървени мечове и арбалети за малки рицари
Дървени паници и лъжици

Късметче за 20 крони (всъщност има ли щастието цена?)


На панаира не видях нещо, по-евтино от 20 крони - например толкова струва малка чаша бурчак (200 ml). Късметче или бурчак - ти решаваш.

Ако си мислиш, че вече всичко си имаш, погледни към следващия щанд - там ще ти предложат нещо, от което нямаш нужда, но пък знае ли човек...




Усмихнати камъни


На панаир като на панаир.


Няма коментари:

Публикуване на коментар