събота, 26 октомври 2013 г.

В Пасау - града на три реки

Пътепис в снимки


Колкото повече пътувам, толкова повече се доверявам на първото си впечатление. Защото никога повече няма да видя същото място като за първи път, само ще трупам още снимки и нови наблюдения. С времето се научих да се радвам на всяка отбивка по пътя и дори вече сама планирам такива малки спирки.

Така почти случайно спряхме в Пасау. Градът е известен с това, че там се вливат три реки - Дунав, Ин и Илц. Покрай толкова много вода сравненията с Венеция са неизбежни - Пасау често е наричан още и "Баварската Венеция". 

Фотографиите са направени на 4 октомври 2013 г.

Питате се как изглежда един град, разположен на три реки. Ето поглед отгоре, за да добиете обща представа.



Табела на мястото, където се събират Дунав, Ин и Илц


Трите реки са различни на цвят, дори в общото течение водите на Илц, Дунав и Ин продължават да се открояват.

Градът наистина е впечатляващ. Историческият център на Пасау е разположен между Дунав и Ин.

На високия бряг между Дунав и Илц има стара крепост със замък.

Друга гордост на Пасау е красивата барокова църква "Св. Стефан", където се намира най-големият орган в света.



Центърът на Пасау



Градът е весел и пъстър, в същото време добре организиран и спокоен. И тих. Шумово замърсяване - 1 (по скалата от 0 до 10). Дори клаксони на автомобили не се чуват, ако се забавиш след зеления сигнал, просто те изчакват, няма подканяне, въртене на пръсти и други по-южняшки комуникационни кодове.


Кафенетата са навсякъде, има изнесени маси на площадите и малките улички.



Кафене на площада



Оставяме се да ни води градът. Има толкова много указателни табели, че нямаме нужда от карта.



Кулата на кметството

По улиците на Пасау

Пансиони на брега на Дунав


Малка уличка


Вече сме на кея на Дунав. Реката е още в началото на пътя си и не е толкова голяма, колкото сме свикнали да я виждаме в долното течение. За корабите по Дунава обаче важи обратното - тук са по-големи и по-нови.



Кораб ДУНАВ по река Дунав

Кеят на Дунав

Круиз по Дунав

На брега на река Ин, близо до мястото на вливане с Дунав


Когато през града минават три реки, наводненията стават част от живота и историята. Върху стената на кметството са отбелязани годините на най-големите наводнения.



Хроника на наводненията


Абсолютният рекорд за най-висока вода е от началото на юни 2013 г.



Ниво на придошлата вода


В началото на октомври повечето щети вече са поправени, но някъде още личат следите от голямото наводнение.



Сграда, пострадала от последното наводнение

Следи от наводнението има и по старата кула на брега на Ин


Дори капаците на уличните шахти са посветени на живота на три реки - Пасау - живот на три реки (Passau - Leben an drei Fluessen) е девизът на града.



Пасау - живот на три реки


В Пасау, както във всеки немски град, надписите са навсякъде - указателни, обяснителни и забранителни табели.



Указателни табели


На всички табели са отбелязани посоката и разстоянието до важните забележителности в града, в това число и до най-близката обществена тоалетна. Тактично и практично (за всеки случай).


Винаги съм се изумявала по колко различни начини немците могат да кажат, че нещо е забранено, без да използват думата за това (нем. verboten - забранено).

Ето две табели от кея на Дунав - за спасителен пояс и спасителен прът.



Който краде спасителен пояс, краде живот
Злоупотребата се наказва


А сега няколко предложения за типични и по-нестандартни сувенири от Пасау.



Витрина на сувенирен магазин


Класически сувенири - чаши за бира, подложки за бира, шапки и носии от Баварския край, престилки (на витрината са показани два варианта - за мъже и за жени).


Това изсъхнало нещо е моят фаворит в класацията за необичайни и странни сувенири.


Роза на Йерихон


Розата на Йерихон е пустинно цвете, което издържа на пълна суша. При неблагоприятни условия се свива на топка, губи корените си и вятърът го отвява на други места, където, ако има влага, отново пуска корени и оживява. Вечно живо и възкръсващо растение. Подарява се за здраве и късмет.


И нещо, което интересува всеки турист с автомобил - паркирането. Както навсякъде, където има стар исторически град, влизането с кола в централната част на Пасау е ограничено. Обаче възможностите за паркиране са многобройни и немного скъпи (спрямо местния стандарт).

Ето две оферти за паркиране.


Паркинг CITY


Закритият паркинг CITY работи до 20,30 ч. Първите 60 минути таксата за паркиране е 0,50 евро, всеки следващ час - 1 евро. Тарифите на останалите покрити паркинги са подобни на тези, работното време може да е различно.


Друг вариант за паркиране е на улицата, плащането става чрез автомат (приемат се и карти). Платено е паркирането от понеделник до петък (от 9 до 19 ч.) и в събота (от 9 до 14 ч.). Най-дългият период е 2 часа, първите 30 минути са БЕЗПЛАТНИ ;-), за всеки следващ половин час след това таксата е 0,50 евро. Винаги има свободни места за паркиране, а опцията "първите 30 минути безплатни" ми се вижда много демократична и похвална.

Ако познавате някого от Столична община, моля, разкажете му за успешния опит на Пасау да организира автотрафика и паркирането в града. Няма нужда да откриват отново топлата вода...


Автомат за паркиране на улицата


А Бавария около Пасау изглежда като измислена - едновременно много обикновена и нереална - хълмист терен, зелени и тучни ливади, добре поддържани големи къщи, стари гори.



Бавария около Пасау


Напомня ми на...



Windows XP


десктопа на Windows XP, само къщите и дърветата ги няма.


Вместо край - малко статистика: населението на Пасау е приблизително 50 000 души, от тях около 8000 са студенти в университета. За сравнение - в България градове с приблизително толкова жители са Кюстендил и Асеновград.

Доволна съм, че спряхме тук, в града на три реки. Да живееш до водата, изглежда едновременно благословия и проклятие, но Пасау се справя с това. Няма тайна, само труд, воля и постоянство. Животът продължава, пътешествието също...



Виж още за Германия:

За Дрезден без клишета


 

2 коментара:

  1. Привет, Ваня! Попаднах случайно на публикацията, търсейки снимка на сливането на трите реки в Пасау. Твоят поглед към този очарователен град ми допадна и ми върна приятен спомен за времето, което прекарах там преди повече от 20 години. Имаш талант за писане!
    Виолета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виолета, благодаря ти за хубавия коментар! :-) Много се радвам на такава обратна връзка, още повече че познаваш мястото, за което съм писала. Поздрави,
      Ваня

      Изтриване