понеделник, 23 септември 2013 г.

На море в Шабла

Мираж ли са хубавите плажове в България?


Вече е краят на август и имаме само няколко свободни дни за море. Мястото, което търсим, трябва да отговаря на две задължителни условия: 1) да бъде на север от Балчик, тъй като обичаме по-усамотени плажове, и 2) да има самостоятелна баня с топла вода, защото не искаме чак толкова дива почивка. Избираме Шабла и тръгваме без предварителна подготовка, освен ако не броим преглеждането на няколко туристически форума. Оставяме си леко отворена вратичка - ако мястото не ни хареса, сме готови да продължим още на север – към Езерец, Крапец или Дуранкулак.



Лодка на брега



По пътя към морето спираме на бензиностанцията на ОMV, близо до Шумен, за поредното еспресо и изненадващо решаваме да бъдем разумни. Започваме да търсим в гугъл свободни места за настаняване в Шабла и звъним на телефоните. Имаме късмет, защото откриваме едно място, където условията отговарят на нашите желания (дори има климатик), и правим резервация.

Защо разказвам всичко това ли? Защото нашата къща за гости се казва "Мираж". През целия път дотам сме заети със загадката какво точно се крие зад това име - честно предупреждение или сантиментален копнеж по невъзможни неща. Мираж ли е хубавият плаж на Шабла? Има ли такова море в България – с пясъчни дюни и пусти плажове?

Каквото и да сте чували или чели за морето край Шабла, на място ви очаква изненада, за която няма как да сте подготвени. Казвам го направо – това е непретенциозна почивка, но важните неща са истински: огромен плаж с дюни и чиста вода. Има и необичайни екстри като лечебна кал и полуорганизирани групи за плажен волейбол. Някой може да забележи, че базата е остаряла, бунгалата са запуснати и през асфалта расте трева, но тъкмо това държи далеч от Шабла всички любители на масовия туризъм.


Особености на плажуването в Шабла


  • Шабла не е морски град, разположен е на около 6 километра навътре в сушата. Много спокойно място, дори малкото курортисти не успяват да смутят обичайния ритъм на живот. Използваме града като база и пътуваме с колата до брега. Хубавите плажове са на територията на къмпинг "Добруджа". На юг от къмпинга е Шабленският фар с рибарското селище – тук няма добър плаж, но славата на Бай Пешо и неговата рибена чорба ще ви доведат и дотук.

  • Възможностите за настаняване не са много. В Шабла има предимно малки семейни хотели и къщи за гости. На брега на морето, в къмпинг "Добруджа" има бунгала с различна степен на комфорт. На задна линия са разположени един истински тризвезден хотел с добре поддържана градина и няколко почивни станции. Има и разпънати палатки, но няма видима организация за този начин на къмпингуване.

  • Плажовете са неохраняеми – сами се грижите за собствената си безопасност.

  • Ако искате чадър или шезлонг, трябва сами да си донесете.

  • Няма плаж сървис – няма ееедър пееечен слънчоглееед, пооонички, молииим, вааарен кукуруууз и други обичайни неща за консумация на плажа.

  • Може да си правите кални бани – точно зад дюните на плажа на къмпинг "Добруджа" се намира Шабленското блато.  Както се шегуваше нашият домакин, спапроцедурите са включени в цената (Шабленски all inclusive) – така и така сте дошли тук, защо да не направите нещо за своето здраве, кал има за всички.

  • Както във всеки малък град тук всички се познават. С питане бързо откриваме местните забележителности и добрите кръчми.

  • Храната е истинска – рибата е от морето, доматите – от околните градини. Задължителен специалитет – пиперки с доматен сос, някъде се сервира с парче бяло саламурено сирене. Това е истинският вкус на лятото, а струва колкото две кафета в София. Иначе всички места, където се яде и пие - от малката будка за цаца и бира на плажа до истинската кръчма, която има обедно меню, голяма кухня и дори предлага десерти - се наричат "снекбар". Тогава приемахме този факт като шабленска екзотика, но по-късно разбрахме, че това е свързано с категоризирането на заведенията за обществено хранене (с по-ниски данъци и възможност за приготвяне на храна на място). 

  • Няма чалга тук се връщате във времето преди поп фолка, а сръбският турбо фолк дори не е успял да проникне.



Снимките са направени през август 2013 г. (с телефон НТС Desire X).



Поглед към плажа на къмпинг "Добруджа"


Къмпинг "Добруджа"


На плажа


Езерото с лековитата кал


Шабленският фар и първата табела за Бай Пешо


Информация за Шабленския фар


Фарът и морската естакада на нос Шабла


Плажът при рибарското селище и фара


Душ с минерална вода в рибарското селище


По пътя към Бай Пешо



Невъзможно е да се объркате - табелите ще ви заведат при Бай Пешо.




Реклама на снекбара на Бай Пешо


Без препоръка и предварително проучване на мястото няма начин да вляза вътре.



Бай Пешо на работа


Лятната градина на Бай Пешо


Въпреки стряскащия външен вид на постройката, тип "направи си сам къща с каквото имаш подръка", рибата и рибената чорба при Бай Пешо са много добри.

И обслужването е като при дядо - непринудено и леко фамилиарно. Ако бай Пешо ви хареса като благосклонна публика, ще седне на вашата маса, ще ви разкаже морските си истории, а като си затръгвате, ще ви изпрати до прага като най-скъпи гости. Сметката, разбира се, си я плащате вие.
 


Къща за гости "Мираж"


Дворът на къща за гости "Мираж"


Препоръчвам това място. Името е подвеждащо. :-)




На море в Шабла



Вместо край

Слава богу, безкрайните плажове и дюните, обрасли с трева, не са мираж в Шабла.

Няма коментари:

Публикуване на коментар