понеделник, 8 април 2013 г.

Един ден в Карлови Вари

Да отидеш в Карлови Вари и да не пиеш вода от извора


В началото на лятото отидохме в Карлови Вари не за да правим бани, нито на кино - филмовият фестивал е през юли. Бяхме туристи за един ден – вървяхме без цел и посока, четяхме табелите, зяпахме витрините и хората, правихме снимки, пихме бира, ядохме Карловарски оплатки (вафлени кори - типичен местен специалитет). Накратко, пуснахме се по течението на живота.

 
Какво видяхме? Палми, минерални извори, барокови къщи, цветни градини, стари табели, нови реклами, малки пешеходни мостчета, върху които са разположени масите на околните кафенета.


Кафене на моста



Мястото наистина има дух на курортен град, напомня ми на Варна от моето детство, когато през лятото отивахме на море - същото свежо и леко усещане, все едно съм хвърчило, което се рее из облаците...


Центърът на Карлови Вари


Както подсказва името на града (Karlovy Vary – чешки, Karlsbad – немски, Карлови бани - в превод на български), тук всичко се върти около минералните извори.

Според легендата Карл IV, същият, който основал Карловия университет и поръчал изграждането на Карловия мост и Нове место в Прага,
излекувал болния си крак в местните извори, докато бил на лов в околностите. После в знак на благодарност основал града, който бил наречен на негово име. Това станало около 1350 г., а през 1370 г. Карлови Вари вече бил със статут на кралски град.



Старият пазар

Хотели и пансиони покрай реката
Карлови Вари и река Тепла


Няколко модерни сгради от соцвремето развалят магията на архитектурния резерват.




Хотел Thermal


На снимката хотел Thermal е с реклама на билковия ликьор Becherovka - другия символ на Карлови Вари.


В хотел Thermal се провеждат голяма част от прожекциите на филмовия фестивал в Карлови Вари. Известен е също с добрите си спа процедури и големия плувен басейн.

Сега минералната вода се използва повече за пиене, макар че първоначално лечението се е свеждало до киснене в изворите. Едва през 16 в. започнали да употребяват минералната вода и вътрешно. Тогава са смятали, че колкото повече вода се пие, толкова по-добър здравословен ефект ще има. Всъщност резултатът бил силно разстройство. По-късно лекарите започнали да предписват точно определени лечебни дози, които задължително се приемали по схема и по време на дълги и ненатоварващи разходки.



Баня V


Днес употребата на минералната вода в Карлови Вари е почти универсална – помага при различни метаболитни заболявания, затлъстяване, диабет, подагра, стомашно-чревни и чернодробни заболявания, състояния след лечение на онкологични заболявания, неврологични заболявания, пародонтит.


Баня III


Минералният състав на водата във всички извори на Карлови Вари е приблизително еднакъв – има разлики единствено в температурата и количеството на въглеродния диоксид. Оттам се получава и различният ефект на водата върху човешкия организъм
по-студената действа като лек лаксатив (разхлабително средство), докато по-топлата забавя секрецията на жлъчните и стомашните сокове.

И тъй като не знаехме къде точно е границата между хладкото и топлото, не пихме от изворите на Карлови Вари. Придържахме се към обичайния избор на масовия турист в Чехия
наливна бира и бутилирана минерална вода. Важна подробност, когато си поръчвате минерална вода: ако не уточните, че искате негазирана вода, получавате by default сода.

Покрай минералните извори в Карлови Вари се е развила типична курортна архитектура, характерна и за други спа центрове. Над изворите са изградени разкошни колонади или кръгли павилиони, които осигуряват защита при дъжд и сняг.


Извор Свобода
Колонадата в парка
Изворът в парковата колонада


Порцелановите бърдучетата за пиене на вода са част от задължителния ритуал в Карлови Вари, макар че сега се купуват повече като сувенири.




Колонадата при мелницата

Извор Русалка



Кафеникавите отлагания се дължат на минералния състав на водата в Карлови Вари.



Колонадата при пазара (в центъра) и сградата с гейзера (вляво)
Под колонадата при пазара


Конструкцията е от края на 19 в., направена е изцяло от дърво и изглежда като голяма бяла дантела. Първоначалната идея е била това да е временна постройка, но после решили да запазят колонадата в оригиналния й вид.




Гейзер (72° С)

От всички извори в Карлови Вари гейзерът е с най-голям дебит, днес единствено неговите води се използват за къпане. В сградата има няколко басейна, където водата се събира и охлажда.



Прозорче за гейзера


Гейзерът има и най-новия покрив, от времето на соца. Стъклената конструкция е съобразена с височината на гейзера - цели 12 м.




Колонадата при замъка
Лечебни процедури


Освен предлаганите спа услуги табелата показва и кои са конвертируемите езици в Карлови Вари – чешки, немски и руски. Кой казва, че английският е lingua franca!?

Имам още доказателства за това наблюдение.




Тук живя Гьоте (1786 г.)


Табелата на немски стои на входа на пансион „Моцарт“, където е отсядал Гьоте.





През тези врати минаваше Гьоте


Надписът на немски е над входа на къщата U tří mouřenínů ("При тримата маври"). Отстрани на вратата има поясняващи табели кога точно Гьоте е отсядал в тази къща
на чешки и немски.



Входът на U tří mouřenínů


А ето един пример за изненадващите превратности на съдбата - през прага, който помни стъпките на Гьоте, сега минават клиентите на фризьорката Людмила. Долу вляво, върху стъпалата, е разположена рекламата с предлаганите услуги - отново само на руски, чешки и немски.

Още надписи на руски.



Тук живя Иван Сергеевич Тургенев (1874-1875 г.)
Продажба на апартаменти – след цялостна реконструкция
Менюта на руски


Говори се, че сега голяма част от недвижимата собственост в Карлови Вари е в руски ръце. Курортът е любимо място за туризъм и постоянен адрес на много руснаци, които могат да си позволят това. Според един стар виц Карлови Вари е най-западният руски град.


Вместо заключение 


Изобщо не ви трябва повод, за да отидете до Карлови Вари. Градът се намира на около 130 км от Прага и е един от задължителните маршрути за еднодневна екскурзия. А дали ще ходите на спа процедури, на филмов фестивал или просто като нас ще се шляете из града, зависи само от вас. Карлови Вари предлага много повече от това, което можете да вземете за един ден – история, култура, спокойствие, минерални извори, добра храна и чист въздух.


2008 г., Карлови Вари


Виж и други постове за Чехия:

1 коментар: