вторник, 31 декември 2013 г.

Сребро и готика в Кутна Хора, Чехия

Пътепис в снимки


Извън организираните туристически маршрути има два начина да се запознаете с основните забележителности в Чехия - бърз и бавен. Бързият и сигурен път е да се водите по Списъка на обектите от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Чехия. Вторият начин отнема повече време и изисква по-активно участие – да попътувате из страната, да четете историческа литература и изобщо всякакви рекламни брошури и туристически пътеводители, да се ровите в интернет за допълнителна информация, или казано накратко, да станете странстващ изследовател. Понякога съвсем случайно може да откриете интересни места, обаче без предварително проучване винаги има риск нещо да пропуснете. И понеже сме в Чехия, ще ви издам моите критерии за интересни маршрути – всички бивши кралски градове, курортите с минерални извори, както и старите замъци в околностите на чешките градове.

В дните между Коледа и Нова година избрахме първия вариант – отидохме в Кутна Хора (Kutná Hora), намира се на около 70 км на изток от Прага. Днес Кутна Хора е малък провинциален град, но в миналото е съперничил на Прага по богатство и търговия. Разработването на сребърните мини е било в основата на икономическия му разцвет, тук са били сечени сребърните пражки грошове (от 1300 до 1547 г.). Покрай мините селището се е разраствало стихийно, дори сега се забелязва нещо хаотично с градоустройствения план на стария център (повече, отколкото това е характерно за всеки средновековен град), има няколко по-големи площада, но нито един, който да доминира над останалите.


Ако като мен сте се уморили от барока, в Кутна Хора може да видите изключителни образци на готиката – катедрали, дворци, градски къщи и каменна чешма.

Фотографиите са направени на 28.12.2013 г.



Катедрала "Света Барбара"


Катедралата носи името на Света Барбара - покровителка на миньорите. 

Срещу катедралата е бившият йезуитски колеж, сега художествена галерия (барок, разбира се).



Катедрала "Света Барбара" (детайл)


Катедралата "Света Барбара" е изключителен образец на готическата архитектура, строежът е бил започнат в края на 14 в. Включена е в списъка на ЮНЕСКО, заедно с целия исторически център на Кутна Хора и катедралата в квартал Седлец.



Катедрала "Света Барбара" (детайл)


Пред катедралата е входът на една недовършена готическа капела от края на 14 и началото на 15 в. Вътре има напълно запазени помещения от времето на късната готика.

От терасата на горния етаж се открива фантастична гледка към града и околността. Задължително място за снимки. Ние, както и повечето туристи, направихме точно това, докато други ентусиасти се занимаваха с един радиоуправляем куадрокоптер.



Куадрокоптер пред катедралата


Проследихме полета на куадрокоптера, разбира се, и снимки направихме.



Куадрокоптер в полет над Кутна Хора


Видяхте ли го - куадрокоптерът виси във въздуха, точно над бароковите статуи, до кулата на бившия йезуитски колеж. 

Продължаваме с готиката, но вече с обекти със светско предназначение - градски чешми и къщи.



Готическа каменна чешма (от 1495 г.)


Градската чешма е била част от цялостната система за снабдяване на Кутна Хора с вода. Заради експлоатацията на сребърните мини нивото на подпочвената вода е било ниско и градът постоянно е страдал от липса на достатъчно водни ресурси. Изграждането на чешмата е подобрило положението.



Каменната чешма


Тук ясно се вижда големината на чешмата спрямо околните къщи, хората и автомобила.



Каменната чешма (детайл)


Същите архитектурни детайли видяхме и върху фасадата на каменната къща. Истинска готическа каменна дантела.



Каменната къща


В каменната къща сега е изложена експозиция, посветена на градската култура, архитектурата и живота в Кутна Хора.



Каменната къща (детайл)


По пътя към катедралата "Света Барбара" минахме покрай стария замък, където се помещава чешкият музей на среброто. Освен различни предмети, свързани с добива на сребро, там може да се разгледа и част от средновековните минни галерии (около 250 м).



Замъкът на Кутна Хора, сега музей на среброто

Другата част на замъка


Срещу замъка има магазинче за сувенири с ето такъв образователен макет.



Витрина (как са добивали сребърна руда)

Случайно попаднахме на тази стара минна количка, която сега действа като реклама на магазин за минерали и скъпоценни камъни. Хлътнахме вътре, защото по това време на годината малко неща са отворени. Магазинчето се оказа с двойна функция - 2 в 1 - магазин плюс малка музейна сбирка (всъщност антикварни вещи за продажба), има интересни предмети, свързани с добива на руда и изобщо с миньорския бит.



Стара вагонетка - реклама на магазин за скъпоценни камъни и минерали


И накрая стигнахме до мястото, където са били сечени сребърните монети - в така наречения Италиански двор. Сегашният неоготически вид на постройката е от 19 в.

Срещу монетния двор е готическата църква на Свети Якуб.



Италианският двор и църквата на Свети Якуб


Тук ни намери и градският котарак, който ни приветства за добре дошли. Понеже в Чехия рядко може да видиш котка на улицата, приехме тази неочаквана среща като много специален знак.



Настилката покрай Италианския двор в Кутна Хора


Настилката е автентична - като материали и начин на подреждане на паветата.

Покрай тази история с котка научих, че заоблените камъни за калдъръм се наричат на разговорен чешки "котешки глави" (kočičí hlavy), защото гледани под ъгъл и отгоре приликата с животински глави е поразителна.



Къщите зад Италианския двор


Накрая излязохме на малък площад с чумна колона. Това вече е барок.

Чумната колона


В Кутна Хора, не че няма туристи, но липсва това "пражко" усещане за насочен туристически поток - поне в края на декември беше така.



Къщи на един от по-големите площади
Къща на площада с чумната колона
Къщи при каменната чешма
Къщи по пътя към катедралата "Света Барбара"

Къща за продан (от 16 век)

Разбира се, освен готика, в Кутна Хора има барок - много впечатляващ е бившият йезуитски колеж и терасата пред него, украсена с барокови фигури.



Бившият йезуитски колеж
Терасата пред йезуитския колеж


И младоженците обичат да идват тук. 



Сватба

Последният обект, който посетихме, преди да си тръгнем от Кутна Хора, беше един бар. Имаше забележителна реклама, над входната врата бяха сложили надпис, изглеждаше досущ като написан с тебешир: 
Ако не искате да живеете, за да можете да пиете, пийнете поне малко, за да мога да живея аз.
(Nechcete-li vy žít pro to, abyste mohli pít, napijte se alespoň trochu, abych mohl žít já.)
Направихме точно това.


Barborská Coctail Bar


Така и не стигнахме до квартал Седлец, където се намира другият обект от списъка на Юнеско - Катедралата "Успение Богородично и Свети Йоан Кръстител", както и костницата към гробищната църква. Обаче напролет отново сме в Кутна Хора.



Няма коментари:

Публикуване на коментар