петък, 16 ноември 2012 г.

Сувенири от Виена

No kangaroos in Austria / Няма кенгурута в Австрия


Като традиционна туристическа дестинация Виена има добре развит пазар на сувенири. Туристите могат да избират между марципанови топки с лика на Моцарт, оригинална торта "Сахер" в дървена кутия, макети на Виенското колело, порцеланови фигурки, чаши и сребърни лъжички с най-популярните забележителности – Катедралата "Св. Стефан", Операта, Пратера, Шьонбрун, Белведере, Хофбург, репродукции на Густав Климт и Егон Шиле.


Пред витрината на магазин за сувенири, Виена

Магазин за сувенири, Виена


Има обаче и по-съвременни символи - като например този знак No kangaroos in Austria (Няма кенгурута в Австрия).  

No kangaroos in Austria (снимка: интернет)


 
Надписът откровено експлоатира факта, че някои все още бъркат Австрия с Австралия. Обаче е досадно всеки път да обясняваш, че Австрия не е Австралия, по-забавно е да намериш къде минава разделителната линия между двете държави според масовото мислене. През кенгуруто, разбира се. Така от чуждия дефицит на географски познания правиш ефектна реклама за себе си.

Сега знакът с австралийското кенгуру е един от най-разпространените мотиви в магазините за сувенири във Виена и  може да се види навсякъде - върху магнитчета за хладилник, ключодържатели, чаши, тениски, пуловери, шапки и шалове.

Виц има и във визуалното оформление, защото знакът "няма кенгурута в Австрия" копира дизайна на предупредителния знак за кенгуру в Австралия. Позицията "там има" - "тук няма" е потвърдена още веднъж.


Знак за кенгуру в Австралия (снимка: интернет)

 
Как "работи" сувенирът? Купувате си магнитче за спомен от Виена, вкъщи го слагате на хладилника, и после всеки път, като минете покрай него, кенгуруто ви предупреждава: Австрия не е Австралия, няма кенгурута в Австрия, Австрия не е Австралия, няма кенгурута в Австрия. Досадно и полезно като урок за затвърждаване на стари знания. Сега вече трябва да знаете какво не е Австрия. Не че вие това не си го знаехте и отпреди, обаче е толкова забавно, че изобщо съществува подобен сувенир.Други публикации за Виена:
Първо пътуване до Виена
Виена винаги е добра идея


2 коментара:

  1. Да-а-а, чувството за хумор е навсякъде във Виена. Любими ми бяха кошчетата за боклук, на които пишеше: "Ich bin für alle zu haben" - в превод нещо като: "Още съм ерген и могат да ме имат всички"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновено не отговарям на анонимни коментари, но сега се налага. Порових се в интернет и намерих какъв точно е надписът върху кошчетата за боклук във Виена - "Bin fuer jeden Dreck zu haben". Наистина има виц в текста - "bin" на английски е "кофа за боклук", на немски е формата за първо лице, ед.ч. на глагола "съм". В свободен превод на български изразът означава "кофа за всякакъв боклук" или "аз съм за всеки боклук" (в този вариант на немски има граматична грешка, изпуснато е личното местоимение Ich). Никъде няма ерген!? Стана сложно, но исках само да уточня, че преводът в горния коментар е повече интерпретация, отколкото превод.

      Изтриване