петък, 17 януари 2014 г.

През зимата в Телч, Чехия

Пътепис в снимки


Бях гледала снимки от Телч, но на живо градът надмина всичките ми очаквания. Обикновено повечето неща изглеждат по-добре на снимка, отколкото в действителност, а пък на нощни фотографии всичко изглежда прекрасно. Докато Телч е хубав като картичка, а на снимки изглежда някак обикновено и стандартно.


Централният площад и фигурата на Света Маргарета - патрон на Телч


Бяхме в Телч в най-мъртвото за туристи време - в началото на януари. Замъкът беше затворен за посещения, не работеха и всички пансиони. По площада почти не преминаваха хора, въпреки че не беше много студено.

На моите снимки Телч изглежда като забранен или затворен град, или като град само за нас.

Фотографиите са направени на 12.01.2014 г.


Телч


Защо в Телч ли? Защото сме си обещали да посетим всички обекти в Чехия, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. А историческият градски център на Телч е в този списък.

И така, Телч ни стана "точка". Този израз го наследихме от една еко девойка, която преди години возихме на стоп от плажа на Иракли до Обзор. Тя искаше да стигне до Бурагс, а ние бяхме в обратната посока - към Обзор, и макар че "нито Обзор, нито Варна й бяха точка", се качи при нас, защото прецени, че от автогарата на Обзор може да си вземе автобус до Бургас, ако стопът не й потръгне. А стопът се очертаваше да бъде труден, по пътя вече се бяха разположили няколко групички кандидат-стопаджии. Аз дотогава си мислех, че тези волни божии чеда се оставят да ги носи течението на благосклонната съдба, но не съм била права - явно еко движението развива това мислене - да отчиташ всички възможни чужди действия, да държиш под око вероятните последствия и да имаш поне три варианта за действие.

Иначе Телч (Telč) е малко градче в Южна Моравия, с около 6000 постоянни жители, намира се на около 170 км от Прага.


Централният площад с чумната колона и долния фонтан


Централният площад носи името на Захариаш от Храдец - благородник от 16 в, с големи заслуги за тогавашния икономически разцвет на градчето, както и за сегашния му архитектурен вид. По негово време в Телч са работили италиански майстори, които са приложили на практика нови строителни техники и стилове.



Поглед към замъка

Централният градски площад има неправилна триъгълна форма, донякъде това е причината фотографиите да не могат да уловят магията на Телч.



Площадът с чумната колона


И Телч си има чумна колона - както почти всеки друг град в Чехия.



Къщи на централния площад


Къщите на централния площад в Телч пазят ренесансовите и бароковите си фасади, но самите постройки имат по-стари готически основи и стени.

Първоначално само първият етаж е бил изграден от камък, вторият е бил дървен.

И днес повечето къщи на централния площад имат характерните черти и разпределение на готическите къщи - голяма врата, чиято рамка е изградена от каменни блокове, веднага след входа се влиза в огромна стая със свод, която обикновено се е използвала за търговия, занаятчийство или продажба на бира - често тази стая е заемала целия първи етаж, а оттам чрез стълби нагоре се е стигало до втория етаж и надолу - до мазето, а в края на помещението е имало изход към задния двор.



Същите къщи, снимани от другия край на площада

Аркадни проходи под къщите




В средата на 15 в. всички къщи на централния площад са преустроени, като се сдобиват с нови фасади и аркадни проходи по общ план.

Тази чешма-помпа сигурно е най-новото нещо на стария площад - тук е от втората половина на 19 в., била е в експлоатация до средата на 20 в. Вероятно преди на нейно място е имало друга помпа, изработена от дърво.



Чешма



Долният фонтан е по-стар, бил е изграден от дърво още по времето на Захариаш от Храдец. Сегашният вид на каменния фонтан е от 1611, а  стара градска легенда разказва, че Света Маргарета има лицето на местно момиче от Телч.

Двата фонтана и чешмата помпа са били захранвани с вода от околните изкуствени езера чрез специално изградена водопроводна система.



Чешма-помпа и фонтанът със Света Маргарета



Тази ъглова къща е била украсена с мотиви от библейски сцени още през втората половина на 16 в.

При някои от следващите преустройства на сградата рисунките са били покрити, едва през 1952 г. при реконструкция са открити и възстановени в първоначалния им вид.



Къщи на централния площад


Зад всяка къща има някаква история.


Телч, къщи на централния площад

Ренесансови къщи, украсени със сграфито

Къщи с барокови фасади

Телч, къщи на централния площад


И никоя къща не трябва да прилича на съседната.



Къщи на централния площад в Телч

Хотел "При черния орел"



Широчината на сградата на кметството издава, че постройката е създадена чрез съединяване на две по-стари готически къщи.



Кметството на Телч



Тук е центърът на властта - просветителска, духовна и светска.

Сградата вляво на снимката, до бароковата църква с двете кули, е бившата йезиутска гимназия.

В дъното е високата кула на църква "Свети Якуб".

Вдясно е замъкът на Телч.



Западната част на градския площад


През 1673 г. йезуитите създават латинска гимназия, а през 1703 г. преустройват съществуващата отпреди сграда, за да отговори на изискванията за учебно заведение.

През 1852 г. тук е основана първата реална гимназия в Моравия с преподаване на чешки език.

Сега в сградата се помещава филиал на Висшето техническо училище в Прага (České vysoké učení technické Praha).


Вратата на бившата йезуитска гимназия (с надпис 1703 г.)


Замъкът първоначално е изграден като готическо укрепление през втората половина на 14 в., по-късно многократно е дострояван и преустройван.

Ограден е с малък парк в английски стил и изкуствено езеро.



Замъкът


На влизане в града се преминава през запазена порта, част от цяла къща.

Отзад се вижда кулата на църквата на Светия Дух - най-старата запазена постройка в Телч, от първата половина на 13 в.



Горната голяма порта към града


Същата порта на излизане от града.



Градската порта


Сградите, които са разположени между крепостната стена, портата и градския площад, нямат красиви фасади.

Добре че са запазили тези контрасти - иначе от обикаляне по замъци и разглеждане на богати търговски къщи някои прехласнати туристи като нищо ще забравят, че е имало и друг, паралелен живот.



Къщи около портата


Градският център, заедно със замъка, е ограден от изкуствени езера. 



Крепостната стена и кулата на църквата на Светия Дух


В миналото водата в езерата е била използвана за защита, напояване, миене, пиене, пивоварство, риболов, гасене на пожари, а сега - за романтична атмосфера и за "разходка с лодка" (само през топлите месеци).



Бившият йезуитски комплекс и крепостната стена


Ето го нашето място в Телч - пансионът на Михал Котрба (Kotrba privat). Винаги съм обичала да отсядам в пансиони - има нещо домашно и уютно в тях, и тук е така.


Пансион Kotrba privat и горният фонтан (вляво)


В туристическите справочници определят фасадата на къщата като къснобарокова. 

Тук е имало кухня за заможни хора, а в един (!) определен ден от годината са раздавали безплатно бира и на бедните.



Входната врата с инициалите на тримата влъхви


През януари можехме да резервираме стая във всеки пансион или хотел в Телч, предлагането е по-голямо от търсенето - почти всяка трета къща на централния площад обещава настаняване за туристи.

Избрахме си тази стая с панорамна гледка към площада.


През прозореца на пансиона


Поглед от втория етаж на пансиона дава малко по-различна перспектива към градския площад.



Гледката през прозореца


Вместо край: Телч е невероятно красиво място - толкова красиво, че изглежда нереално. И много романтично, определено, много романтично - тук и циниците стават романтици, особено през зимата. Иначе Телч ни остава "точка" и през лятото.


2 коментара:

  1. Страхотна статия! Предстои ми да пътувам до там и ми беше много интересно да прочета вашия пост. А бихте ли посъветвали как най-безопасно и бързо се стига до там? Вие с кола ли пътувахте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара, Галя! За съжаление, не мога да ви помогна с повече информация как да стигнете до Телч. Ние пътувахме с кола, но предполагам, че има и редовна автобусна линия от Прага. Поздрави :)

      Изтриване