неделя, 19 януари 2014 г.

Айрян с мента

За чуждоземната национална кухня в чужбина


- Два пилешки дюнера и два айряна, моля, ако може, айрянът да бъде без мента!
- Съжалявам, но ментата вече е вътре. Отказвате ли поръчката?
- Не, не, нека бъде с мента.

Така за първи път опитахме айрян с мента - в един луксозен арабски фастфууд в централен Пражки мол. 

Какъв е вкусът на айряна с мента?! Двойно освежаващ ;-), все едно айрянът е направен с водата, в която е къкрил боб с малко стрит сух джоджен вътре.



Айрян с мента в Safir Lebanese Restaurants


След като хапнахме, трябваше да решим загадката - пият ли в Ливан айрян с мента. Попитахме арабина зад касата и той, зарадван, че някой си говори с него за нещо различно от меню номер 3 или 10, сладкодумно заразказва. Накратко - и в Ливан предпочитали айряна само леко подсолен и без мента, обаче в Чехия не се приемал добре такъв "гол" айрян, но пък този с мента бил много търсен. 

То е ясно, че храната в арабски ресторант в Бейрут и храната в арабски ресторант в Прага нямат еднакъв вкус - това е правило без изключение. В чужбина чуждестранната кухня винаги е някакъв компромис между оригиналния вкус и местните предпочитания. Хората наистина търсят по-екзотичен вкус, ама не чак дотам.

А ние бяхме избрали арабския фастфуд, а не съседния китайски, понеже искахме да хапнем нещо по-познато на вкус. Защото и добре да живееш в чужбина, идва един момент, когато се уморяваш да опитваш нови вкусове и си искаш старите обикновени неща - баница, кисело кисело мляко, бяло сирене, сърмички. Само дето в чужбина нищо няма този вкус като в България, а пък айрянът е с мента. :-)


Няма коментари:

Публикуване на коментар