петък, 27 септември 2013 г.

Софийски жълти павета в Кечкемет, Унгария

Пътепис в снимки


Когато пътуваш от София до Прага (и обратно) и в компанията има само един правоспособен шофьор, Унгария се явява най-доброто място за спирка - намира се почти по средата на пътя, а 700-те километра дотам са постижима цел в рамките на един ден. А когато пътуването се повтаря често, искаш да видиш повече от Унгария, не само Будапеща. Един ден идва ред и на Кечкемет, разположен на пътя между Сегед и Будапеща.

И така, драги пътешественици, ето какво ви очаква в Кечкемет.

Жълтите павета, символът на софийския градски център, веднага се набиват на очи.



Кечкемет, жълти павета и асфалт


От жълтите павета става не само здрава настилка, може и стъпала да се изградят.


Кечкемет, стъпала от жълти павета




Този заден двор е единственото място, където видяхме настилка изцяло от павета. За разлика от София, по централните улици на Кечкемет има предимно смесени настилки от асфалт и жълти плочки, подредени в интересни композиции.


Ако вдигнете поглед от земята, ще видите такива неща.

Фотогалерията е правена през август, 2013 г. (с телефон НТС Desire X).



Сградата на кметството
Част от каменната инсталация пред кметството, показва разстоянието в километри от града до други населени места (до Сегед са 80 км)
Фасадата на кметството
Душ от водни капки
Сватба пред кметството
Автомобил за младоженци
Стара и нова архитектура
Бившата синагога
Дворецът Cifra (югендстил)
Други сгради в югендстил
В центъра на Кечкемет
Фасада на сграда
Още фасади на сгради
Мол и автогара
Търговски обекти в унгарски стил
Паметник в центъра на Кечкемет
Разпятие
Храм
Фасада на къща
Вътрешен двор
Архитектурен детайл
Място за хапване и пийване в градската градина
Кафене в центъра на Кечкемет


Унгария е абсолютната чужбина - унгарският език е съвсем непроницаем за чужденеца - дори обичайните интернационални думи в други езици тук си имат само унгарски съответствия. Обаче понякога има и редки изключения - като думата за кафене - kávéház, където kávé подсказва доста ясно за какво иде реч.


Кафе и торта "Сахер"

 

Кафето в Кечкемет се сервира по обичайния начин, типичен за цяла бивша Австро-Унгария - върху метална табличка, с чаша вода.

Това, за което не сме подготвени, е широкото разпространение на немския език - все попадаме на хора, които предпочитат да разговарят на немски вместо на английски (макар че и с английския биха се справили, но явно с немския се чувстват по-сигурни).

Вместо край - обща информация за Кечкемет (Kecskemét): осмият по големина град в Унгария, с население около 110 000 души. Намира се по средата на пътя между Будапеща и Сегед. Има малко южняшка атмосфера (особено ако идваш от Прага), хората са навън, кафенетата са пълни. Обществените пространства и сгради са много добре поддържани, макар че в малките улички, извън идеалния център, има много запуснати къщи с рушащи се фасади.

Жълтите павета, които иначе свързваме само с центъра на София, ни карат да се чувстваме малко странно - все едно вече сме си пристигнали вкъщи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар