четвъртък, 20 декември 2012 г.

10 правила на истинския турист

Основни правила за оцеляване и удоволствие, когато си на път

 
Писано по повод на един чужд черно-бял пътепис.

1. Пътувай из България!
Преди да се научиш да тичаш, се учиш да ходиш.

2. Учи чужди езици!
Като за начало английски, немски, френски, испански и руски са достатъчни.

3. Чети много – романи, биографии, исторически книги, географски статии, пътеводители, пътеписи, блогове за пътуване!
Колкото повече, толкова повече! Колкото повече информация имаш за посетеното място, толкова повече неща ще видиш на място. Гьоте го е казал много добре: "Човек вижда толкова, колкото знае".

4. Ами сега?! - културен шок, меден месец, или „дали това наистина ми харесва?”
Пътуването в чужбина често е свързано с феномена културен шок (състоянието на обърканост в чужда културна среда). Малко хора знаят, но всъщност през първата фаза на културния шок (наречена още меден месец – англ. Honeymoon phase) туристите са възхитени от новите места, оценяват високо и най-често безкритично правилата в непознатата среда, обожават различните вкусове на чуждата храна. Този период трае между един и три месеца, а туристите рядко остават за по-дълго време. Всички вицове за туризма като демо версията и емиграцията като истинската софтуерна програма (с почти задължителните бъгове в системата) се заиграват точно с това първоначално приповдигнато настроение.

5. Търси причината зад видимите неща!
Едно от най-нелепите определения, които съм чувала от туристи, е, че Виена е скучен град и там няма забавления. Истината е, че там никой не те дърпа от улицата да влезеш в определена кръчма или галерия, но има достатъчно информация за хора, които искат да знаят (пътеводители, културни афиши, местни хора и т.н.). Има разлика между северни и южни страни, между Изтока и Запада, между Европа и Латинска Америка (и точно това му е хубавото на пътуването).

6. Не прави генерализирани обобщения!
Лоши хора има навсякъде, добри хора има навсякъде.

7. Не се насилвай!
Аз например съм градски човек. Мисля, че като съм влязла веднъж в Леденика, съм видяла всички пещери, както и че като съм се качила един път на Черни връх, съм приключила с планинския туризъм. Допускам, че има хора, които не обичат културния туризъм. След като натрупаш някакъв разнообразен първоначален опит, не се насилвай да правиш неща, които са отвъд границите на твоите възможности или ти се виждат безсмислени.

8. Опитвай местна храна!
Пътуването трябва да бъде празник за всички сетива. Пък и все пак трябва да се яде! Колекционирай различни вкусове и миризми - обонянието има пряка връзка с паметта, определен аромат може да активизира дори много стари спомени, при това в големи подробности (така снимките ще бъдат винаги у тебе).

9. Снимай и споделяй!
Така затваряш веригата – твоят опит е важен за всички след тебе – може да спестиш на някого някакво неудобство или дори пари, а може и да запалиш у друг желанието да пътува.

10. Когато си в Рим, прави като римляните!
Това мисля, че се разбира от само себе си.



2 коментара:

  1. Здравей Ваня,

    Удивително как си успяла да синтезираш моя опит като турист (БГ и в чужбина) само в 10 правила. Доколкото виждам, имаме сходни интереси в пътуването, усещанията, дори сувенирите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Стойне! Винаги се радвам, когато открия съмишленици - особено в мрежата :-). Пожелавам ти успех с новия блог!

      Изтриване