неделя, 2 март 2014 г.

Отново за ученето на чужд език

Как да учим чужд език, за да имаме успех


Когато учите чужд език, най-трудното е да не се откажете по средата. Началото е лесно. Намерили сте си учебници, може би и езиков курс или учител, имате огромен ентусиазъм да учите непознати думи и чужда граматика, като се надявате до половин година да говорите на новия език. На практика на седмия месец ви се иска да захвърлите всичко, защото си мислите, че вече не напредвате така бързо както преди, а и изобщо се съмнявате, че имате някакъв напредък с езика.

Това отчаяние, когато учите нов език, е нормална криза. Ако не се откажете сега и продължите с уроците, ще имате успех. След първоначалните нива, когато се овладява основната лексика и граматика, следва период на бавно постепенно натрупване на нови думи, което не дава бързи резултати. Това е като да ходиш по планинско било - вървиш по равното, не се изкачваш нагоре, но пък се придвижваш напред към новия връх. 

Единствената правилна стратегия включва всекидневни занимания с езика - по-добре няколко минути всеки ден, отколкото съботно-неделни упражнения. Просто е, когато си създадете такъв навик. Дори да не учите вече нови думи или граматика, хубаво е да използвате на практика наученото дотук. Четете, слушайте записи, пътувайте в чужбина, ако имате възможност, пишете и говорете на езика. В краен случай - говорете на себе си, това също помага.

Ако владеете езика на ниво В2 или по-високо, може да се занимавате самостоятелно. Не прескачайте нива и не се хвърляйте на по-сложни неща, преди да сте сигурни, че знаете основните правила и сте в състояние да ги прилагате. При ученето на чужд език трябва да има постоянно повторение и постепенно усложняване на учебния материал. Ако срещате прекалено много непознати думи или необичайни граматически конструкции, лесно ще загубите мотивация.

Не се отказвайте и след време ще откриете, че сте изкачили нов връх - вече говорите по-свободно чуждия език.

Според всички учители по чуждоезиково обучение всеки може да научи чужд език. Не вярвате? Нали вече сте научили един език - родния си, със всеки следващ става по-лесно.

Още публикации по темата:
Как (да) уча чужд език? Частен случай – моят езиков курс по чешки в Чехия
Какъв е твоят начин на учене, или как да учиш чужд език успешно (с видео на английски език от engvid.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар