понеделник, 22 октомври 2012 г.

4 старомодни умения за работа

Не бързайте да отписвате правописа!


Краснопис

Родените преди 1970 година знаят за какво говоря. В училище ни учеха как се изписват буквите в специални тетрадки с тесни и широки редове – ченгелчетата не трябваше да излизат извън линията. Никога не стигнахме съвършенството на красивия почерк, но поне се научихме да пишем четливо.

Сега, във времето на електронния подпис, умението да се пише красиво изглежда все по-излишно. Изобщо писането на ръка става изключително рядко. Аз, например, на ръка пиша само важните задачи за деня, списъка за покупки, паролите си за достъп (в един таен тефтер).

Според специалистите писането на ръка развива фината моторика, концентрацията и координацията, подобрява взаимодействието между зрението и двигателната активност.


Машинопис

Преди компютъра беше пишещата машина. 

БДС означава определена подредба на клавиатурата на пишеща машина за български език. За разлика от системата QWERTY, БДС клавиатурата е съобразена с честотата на употреба на буквите в българския език – така двете ръце са равномерно и последователно натоварени. Оттук следва и по-голямата бързина при писане на БДС (при професионална работа).

Овладяването на машинописа (т.нар. десетопръстна система) изисква продължителна подготовка, за да се постигнат: автоматизирани движения (не се гледа в клавиатурата), еднаква сила на удара върху всички клавиши, бърза и точна работа на пръстите. Грешките при писане са крайно нежелани и трудно отстраними. Някои ленти за механични пишещи машини имат вградена „гума” за изтриване – до няколко знака. Електрическите пишещи машини дават възможност да се изтрие цял ред, но само преди да бъде ударен ENTER-а.

Функцията COPY & PASTE не съществува. Функцията PRINT е естествено вградена. :-) Можеш да имаш до 3 четливи копия (ако си се сетил да сложиш индиго под оригинала). Да, така е, в стария свят предварителната организация е задължителна - спестява ти много време и двойна работа.


Бързопис (Стенография) 

Това е много рядко умение. Използва се специална система от специфични знаци и правила, за да се запише на хартия и после точно да се възстанови определена реч.

В предкомпютърната ера уменията за машинопис и стенография бяха задължителни изисквания за всяка професионална секретарка.

Сега, освен стенографите в Народното събрание, не зная дали има други ангажирани с това занятие.


Правопис

Напоследък забелязвам, че грамотното писане все по-малко се цени. Как иначе да си обясня правописните грешки в официални документи, табели, реклами, лични бележки, форуми, вестници, дори книги. При това има толкова много програми за корекция на правописа!!! Има, разбира се, и подготвени редактори и коректори, но те обикновено са първият спестен разход, когато „се оптимизира дейността”.

А всъщност отдавна е доказано, че грамотно написаните текстове внушават повече доверие (поне сред грамотните читатели).

Значи, граматиката не е толкова безполезна. Може правописът отново да се върне на мода.


Няма коментари:

Публикуване на коментар