неделя, 21 октомври 2012 г.

Как да намеря работа?

5 следствия, когато си търсите работа


1. Търсенето на работа също е работа, обаче възнаграждението идва доста по-късно

Нямате работа. Търсите работа. Следите обявите за свободните работни места, пишете CV и мотивационни писма, кандидатствате за желаната работа, понякога получавате покана за интервю, срещате се с евентуални бъдещи работодатели. Нямате работно време, но и свободното ви време не е точно свободно. Изкушението да започнете да отлагате не толкова спешни задачи става много голямо. Единственото сигурно противодействие на това вцепеняващо безвремие е да поддържате работен ритъм – сутрешно кафе, преглеждане на пощата, изпращане на документите, уговаряне на срещи, обяд (не го пропускайте :-)), планиране на важните ангажименти за седмицата, следобедно кафе, срещи с приятели и познати.  Хоризонтът на очакванията трябва да бъде ясен, хубаво е да знаете какво ще правите следващия понеделник или дори до края на следващия месец.


2. Очаквайте неочакваното

Може да започнете работа още след първото интервю, на което са ви поканили. Но също толкова вероятно е  да не намерите желаната работа дори и след половин година активно търсене.


Снимка от интернет, tabtimes.com



Определете си срок, в който можете да продължите да си търсите работа, докато се издържате благодарение на спестяванията си или с подкрепата на друг член от семейството си. Ако вашата квалификация е по-рядка, е възможно търсенето на работа да продължи по-дълго. Трябва да сте готови с решението каква работа сте съгласни да приемете дори това да представлява крачка встрани от вашата кариера. Обикновено хората имат повече способности, разнообразен опит и понякога, парадоксално, но загубата на старото работно място носи нови възможности за професионално развитие.


3. Сега е моментът да продължите нещо започнато, да научите нещо ново или просто да опитате ново хоби

Само няколко предложения от моя списък: курс по английски, явяване на изпит за езиков сертификат, създаване на блог, SEO копирайтинг, йога, готварство, градинарство, туризъм и пътувания, прочитане на книгите, за които досега все не е оставало време.


4. По-малко социални и професионални контакти

Независимо по каква причина нямате работа, липсата на работно време автоматично ви лишава от компанията на бившите ви колеги (поне за времето от 9 до 5). Опитайте се да създадете нови контакти, възстановете старите познанства, търсете работа сред бившите си делови партньори, които вече познават вашите професионални качества.


5. Покана за интервю – на прав път сте

Когато получите покана за интервю, излизате от анонимния поток на кандидатстващите за работа и получавате знак, че дотук сте направили правилните стъпки. Ако получите работата – поздравления. Ако не сте избраният кандидат, продължавате да търсите – това не е била вашата работа или вие не сте били най-подходящият служител. Работодателите търсят не идеалния кандидат, а този, който ще се впише най-добре в екипа и работата ще продължи без сътресения.


и 3 бонус съвета


1. С особено внимание подготвяйте документите си за кандидатстване. Не изпращайте циркулярни мотивационни писма и общи CV-та. В CV-то се концентрирайте върху опита, който има отношение към позицията, за която кандидатствате. Използвайте европейския формат на автобиографията, ако кандидатствате в държавни институции. Внимавайте за правописа и пунктуацията – тези грешки са много дразнещи, говорят за непрофесионално отношение към работата, освен това ви дисквалифицират още на фаза подбор по документи.

2. Не си губете времето. Отрицателният опит също е опит, при това много скъп. Ако успехът ви се изплъзва, проверете къде правите грешка и променете стратегията си. Във време на криза намирането на работа става особено голямо предизвикателство, трябва да бъдете готови за промяна – на местоживеене, кариера, работно време.

3. Нищо не правете на всяка цена.


3 коментара:

  1. Ваня, според мен си на прав път. Просто продължавай в същия дух и ще стане. Започни да ходиш по интервюта за работа- дори да мислиш, че няма смисъл, защото по този начин добиваш все повече увереност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теодора, и аз се надявам скоро да се открием с моята работа. Радвам се на коментара ти - доскоро смятах, че никой не ме чете. Поздрави,

      Изтриване
  2. Съгласна съм с Теодора. Ето и още една възможност от нас:
    http://social-media-training-courses.co.uk/jobs/

    ОтговорИзтриване