събота, 28 септември 2013 г.

Сувенири от Прага

За спомен от Златна Прага


Прага е рай за продавачите на сувенири, както и за техните клиенти. Има от пиле мляко: чешки кристал, керамика (авторски работи и китайски евтинийки), класически сувенири с типични образи и мотиви от Прага, Кафка, Швейк, марионетки за куклен театър. Тук само мимоходом споменавам друга група "сувенири", предназначени за споделено ядене и пиене: бира, билковите ликьори Becherovka и Fernet, сладкиша марленка, тортата медовник, туристическия комплект от бутилка абсент и необходимите аксесоари за тази напитка (лъжичка и чашка).

Разбира се, в Прага има и световни образци на сувенирното дело, защото чешката столица отдавна е космополитен град. В тази категория най-ярките представители са руските кукли матрьошки, православните икони (обикновено отново руски), всякакви ориенталски и далекоизточни предмети: наргилета, синьото око на Фатима, дървени статуетки на котки, Буда в нирвана, слончета и костенурки. Ето, вече сте предупредени, внимавайте какви сувенири си купувате за спомен от Златна Прага.

И друг път съм писала какъв трябва да бъде идеалният сувенир (вж. Сувенири за спомен). Аз лично залагам на няколко важни характеристики:

  •  Да е уникален.
  •  Да е качествен.
  •  Да не е скъп. се пак не купуваме произведение на изкуството.)
  •  Да има виц или поне да носи интересно послание.

Не е толкова лесно да откриете всичко това в един сувенир, но понякога има истински находки. Ето моето предложение – магнитче за хладилник, с обичайните за Прага мотиви (Швейк и бира), качествена изработка, струва 70 крони (около 5,50 лв.).



My receipt from Praha (Сметката ми от Прага)


"Моята сметка от Прага", казва храбрият войник Швейк*. 32 бири. Всеки, който е пил бира в по-народна чешка кръчма, знае, че една чертичка означава една изпита бира. Кой ли е платил сметката!?

Продължавам да търся най-добрия сувенир от Прага.

* * *

*Визуалният образ на Швейк е дело от графика Йозеф Лада, направил илюстрациите към първото издание на книгата на Ярослав Хашек "Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война". Сега всички така рисуват Швейк.


Други публикации за Прага:
Прага за напреднали
Прага извън туристическите маршрути

1 коментар:

  1. Посетете и музеят на чешският гранат! Екскурзоводът ще Ви покаже експозициите на този магически камък и ще Ви разкаже за всички видове гранати в света. Ако искате можете да си купите от самия музей различни видове бижута с гранати.

    ОтговорИзтриване